• Laagste prijs garantie
  • Vóór 14:00 besteld, de volgende werkdag in huis
  • 10 jaar garantie

Kauw of Kraai?

Kauw of Kraai

Kraaien en kauwen lijken erg veel op elkaar. Wanneer mensen denken last te hebben van kraaien, blijken dit toch kauwen te zijn. Logisch, want beide vogels lijken op elkaar. Tóch zijn er een aantal verschillen waaraan je kauwen en kraaien kunt herkennen. De beste tip is om te kijken naar de veren, hier zijn de verschillen het duidelijkst zichtbaar.

 

Kauwen

Kraaien

Grootte

Kleiner dan kraaien (30-34cm)

Groter dan kauwen (44-51 cm)

 

Snavel en geluid

Korte, donkere snavel. Gevarieerde tonen maar te herkennen aan “KA” geluid.

Zwarte snavel waarbij de bovensnavel naar beneden buigt. Te herkennen aan indringend krassen

Ogen

Witte iris

Donkere iris

Veren

Donkergrijze veren, lichtgrijs achterhoofd

Volledig zwart

Partner

Bijna altijd samen

Bijna altijd alleen

Kauw

Een kauw is een kleine kraaiachtige vogel, leeft in een groep het liefst in de buurt van mensen. Hier is namelijk volop eten (kauwen zijn alles eters) en zijn hun nesten snel en comfortabel gemaakt. Een kauw broedt van april tot juni, veel voorkomende broedplekken van een kauw zijn:

  1. onder dakpannen
  2. op of in een schoorsteen
  3. gaten in muren

De jongen zitten 30 tot 35 dagen op het nest en worden tot ongeveer 4 weken na uitvliegen gevoerd door de ouders. Je zult dus begrijpen dat het vanaf april een af- en aanvliegen van kauwen is. Eerst om het nest te bouwen en daarna om de jongen te verzorgen. Dit kan voor kauwenoverlast zorgen. Vogeloverlast zoals kauwenpoep, duivenpoep en beschadigingen aan uw gebouw zijn eenvoudig te verhelpen. Kauwen weren kan met duivenwering zoals onze duivenpinnen rvs.

Kraai

Een kraai is een helemaal zwarte vogel. Van kop tot staart, zijn ogen, snavel en zelfs zijn poten zijn zwart. De zwarte kraai is een sociale vogel en leeft over het algemeen (buiten het broedseizoen) in groepen. Het leefgebied van de kraai is anders dan dat van de kauw, een kraai zoekt slim naar voedsel in de buurt van mensen maar het nest bouwen ze vaak in het bos, op weides of akkers en steeds vaker in stedelijke gebieden en stadsparken.

Kraaienoverlast kan heel vervelend zijn. Je kunt last hebben van geluidsoverlast en ze kunnen een hoop schade aanbrengen door bijvoorbeeld nestmateriaal in de dakgoot te laten vallen of dakpannen te ontwrichten.

Kraaien weren kan op verschillende manieren. Eén van de vaak eerst gekozen en goedkopere oplossingen is een nepkraai kopen. Een plastic kraai kopen kan bij meerdere winkels zoals een plastic kraai action, of plastic kraai blokker.

Een nep kraai, is een kunststof kraai die je kunt plaatsen op een paal of dakrand. De bedoeling is dat de plastic kraai (andere benamingen zijn duivenverjager kraai of duivenverschrikker) de andere kraaien wegjaagt en dan als een soort vogelverschrikker fungeert.

Onze ervaring is echter dat de kraai erg nieuwsgierig is en dat zijn nieuwsgierigheid het zal winnen van de “schrik”. Zo’n nep kraai tegen duiven gebruiken wordt ook vaak geprobeerd maar vaak gaan ook duiven en kauwen er gewoon omheen.

Kauwen en kraaien weren

De beste oplossing tegen kraaienoverlast of kauwenoverlast is het plaatsen van vogelwering. U gebruikt hier onze kunststof duivenpinnen of rvs duivenpinnen voor.

 

Gelieve de getallensequens in het onderstaande tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.