• Laagste prijs garantie
  • Vóór 14:00 besteld, de volgende werkdag in huis
  • 10 jaar garantie

Meeuwen verjagen

Meeuwen verjagen

Meeuwen kunnen voor heel wat overlast zorgen. Meeuwenpoep op het dak of op het balkon is vies en dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Ook kan het meeuwengeluid voor veel overlast zorgen. Wanneer je last hebt van meeuwen, kun je ze het beste verjagen vóór het broedseizoen begint. Het broedseizoen van een meeuw begint rond april.

Waar je bij het weren van meeuwen wel op moet letten is dat meeuwen beschermde vogels zijn, je mag ze dus niet zomaar vangen, verwonden of doden. Je kunt meeuwen verjagen van het dak op verschillende manieren. In dit blog zullen we uitleggen op welke manier je meeuwen het beste kunt weren.

Inhoudsopgave

       1. Waarom meeuwen verjagen?
       2. Hoe kan ik meeuwen verjagen?

           2.1  Meeuwen verjagen met vogelpinnen

           2.2  Meeuwen verjagen met netten of draad

           2.3  Meeuwen verjagen met nepvogel

           2.4  Meeuwen verjagen met geluid

       3. Tips meeuwen weren

 

Waarom meeuwen verjagen?

Zoals hierboven al beschreven, kunnen meeuwen voor veel overlast zorgen. Meeuwen maken veel lawaai (meeuwen krijsen heel hard) en kunnen zo je rust verstoren. Meeuwenpoep op het dak of op het terras, het zijn plekken waar we dat liever niet wil hebben. Meeuwen zorgen voor veel rommel doordat ze vuilniszakken open trekken en daar voedsel en nestmateriaal uit verzamelen. Ook kunnen meeuwen agressief zijn wanneer ze jongen hebben.

Meeuwen bouwen hun nest graag op platte daken en gebruiken hier allerlei materiaal voor. Voor je het weet ligt je dak (of dakgoot) vol met takjes, blaadjes en stukjes afval. Een meeuwennest trekt ook ongedierte aan.

Hoe kan ik meeuwen verjagen?

Gelukkig zijn er veel manieren om meeuwen te weren van het dak. Om te beginnen is het verstandig regelmatig het dak schoon te maken. Bladeren, takken en ander potentieel nestmateriaal verwijderen. Doordat er weinig voor handen is én er met regelmaat iemand de “rust” op het dak komt verstoren, zal de meeuw de plek al minder aantrekkelijk vinden en het meeuwennest ergens anders willen maken. Nu je dak schoon is, kun je meeuwenwering aanbrengen op het dak. Hierdoor zal de meeuw niet meer terugkeren. Ik zal hier onder een aantal manieren van meeuwenwering uitleggen.

Vogelpinnen

Om maar meteen met de beste optie te beginnen: vogelpinnen, anti meeuwpinnen, anti meeuwenprikkers of anti meeuwenstrips… Het zijn strips van kunststof met metalen pinnen er op. Het is diervriendelijke vogelwering en meestal ook goedkope vogelwering. De meeuwenpinnen zorgen er voor dat meeuwen niet meer kunnen landen op de plek waar de vogelpinnen geplaatst zijn, hierdoor zullen ze doorvliegen naar een andere plek. De strips kunnen gemakkelijk op een dakrand geplakt worden met montagekit. Meeuwenstrips zijn geschikt voor dakranden en kunnen op nokpannen bevestigd worden. Voor specificaties van de meeuwenpinnen verwijs ik u graag naar onze productpagina.

Netten en draden

Om vogels van het hele dak te weren kun je netten of draden op het dak (laten) plaatsen. Het plaatsen van netten en draden over een groot oppervlak zoals een dak kan het beste door een professioneel ongediertebestrijder gedaan worden. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee en is hierdoor vaak geen goedkope optie. Ook kunnen meeuwen en andere vogels vast komen te zitten in de netten of tussen de draden. Daarom is het geen diervriendelijke oplossing om de meeuwen met draden of netten te weren van het dak.

Nepvogel

Een andere manier van vogelwering kan een neproofvogel zijn. Als er voldoende ruimte is om deze vliegende vogelwering te plaatsen, kan hij er voor zorgen dat meeuwen (en andere vogels zoals Aalscholvers, Duiven, Eenden, Eksters, Ganzen, Kauwen, Kraaien, Kwikstaarten, Lijsters, Merels, Mezen, Mussen, Reiger, Roeken, Specht, Spreeuwen, Vlaamse gaaien, Zwaluwen, Zwanen) van de daken geweerd worden. Deze optie is diervriendelijk maar vooral geschikt voor gewassen en grote open ruimtes.

Geluid

De laatste optie die we in dit blog beschrijven is het meeuwen weren met geluid. Door het plaatsen van een speciaal apparaat dat een ultrasone geluid maakt wanneer een vogel in de buurt komt, jaag je de vogels weg. Dit geluid is door volwassen oren niet te horen maar kinderen kunnen het soms wel horen. Ultrasoon geluid is niet schadelijk voor de vogels en dus een diervriendelijke meeuwenwering. Het apparaat kan op batterijen, zonne-energie of op elektriciteit werken en is gemakkelijk zelf te plaatsen. Een nadeel van vogelwering met geluid is het bereik, zodra er iets in de weg staat gaat de werkzaamheid verloren. Hierdoor is het vaak nodig meerdere apparaten te plaatsen en is het daardoor geen goedkope oplossing om de meeuwen voorgoed te weren van je dak.

Tips

  • Hou het dak, de dakgoot en de omgeving schoon.
  • Zorg dat je vóór het broedseizoen (rond april) al vogelwering plaatst.
  • Door het plaatsen van meeuwenpinnen heb je een structurele, diervriendelijke én goedkope oplossing.

 

Gelieve de getallensequens in het onderstaande tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.